Chinese dierenriem
Chinese dierenriem: De bekende 12 Chinese dierenriemtekens zijn een verdeling van de kalender: zowel van de rotatie van de Aarde om haar eigen as (de 24 uur van het etmaal dus), als van de rotatie van de Aarde om de Zon (het jaar). In die zin worden er wel kosmische factoren gebruikt, omdat elke tijdsbepaling, elke kalender, gebaseerd is op de onderlinge verhoudingen tussen Zon, Maan en Aarde.
De Chinese dierenriem werkt met jaarlijkse in plaats van maandelijkse tekens. Met de viering van het Chinees Nieuwjaar (afhankelijk van de stand van de maan in januari of februari) verandert het teken: iedereen heeft het teken dat is toegewezen aan zijn geboortejaar volgens de Chinese berekening. Naast de tekens speelt het volgende ook een rol: het Element (Hout, Vuur, Aarde, Water en Metaal), Yin of yang (even jaren zijn yang, oneven jaren yin), het Uur van de Dag en het Seizoen. Elke 12 jaar verandert het Element. De 12 Chinese dierenriembeelden vertonen opmerkelijke overeenkomsten met onze 12 dierenriemtekens, maar ze zijn niet hetzelfde.
De dierenriem beelden zijn: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. In de diverse boeken en bronnen over Chinese Astrologie worden de dierenriembeelden nogal eens anders genoemd. De Os wordt dan Buffel of Stier genoemd, het Konijn als Haas of Kat, de Geit als Schaap en het Varken als Everzwijn of Beer.
Bij elkaar passende tekens zijn:
De eerste de driehoek: De positieve actievoerders, De Rat, de Draak, de Aap.
De tweede driehoek: De meest doelbewuste en stabiele tekens, De Os, de Slang, de Haan.
De derde driehoek: De sterke, dienende tekens De Tijger, het Paard, de Hond.
De vierde driehoek: De gevoelige tekens Het Konijn, het Schaap, Het Varken.
In principe niet bij elkaar passende tekens:
De Rat en het Paard, de Os en het Schaap, de Tijger en de Aap, het Konijn en de Haan,
de Draak en de Hond en de Slang en het Zwijn.
Synonyms: Dierenriem, Chinees, astrologie